28 februari 2014 ~ 0 Comments

Verslag Ondernemerskansen in Afrika!

Op 21 januari ging een zaal vol rode ondernemers (in de dop) in gesprek met o.a. Minister Lilianne Ploumen over de ondernemerskansen in Afrika.

De politieke samenwerking tussen PvdA en VVD is de bron voor een ondernemende aanpak van de ontwikkelingssamenwerking. Steeds vaker zijn ondernemingen partner van de politiek in de wijze waarop aan ontwikkeling gewerkt wordt. Dat klinkt Rode Ondernemers als muziek in de oren! Ook de minister is er erg blij mee: “zonder de ondernemingen bereiken we simpelweg minder resultaat dus we hebben ze keihard nodig.”

Tijdens de bijeenkomst werd ook duidelijk dat we te maken hebben met een minister die graag op handelsmissie gaat en daarbij juist ook ontwikkelingslanden uitkiest om te bezoeken. Met een ondernemende bril heeft de minister daarbij gekozen voor de landen die – bijvoorbeeld volgens de statistieken van EMSA – de afgelopen jaren de grootste groeicijfers hebben laten zien, zoals Tanzania. En daarbij effent zij graag de paden voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Een aantal aanwezigen heeft Minister Ploumen gevraagd meer aandacht te geven aan de talenten die in Nederland wonen en het Nederlandse bedrijfsleven kunnen helpen bij het opstarten of door ontwikkelen van een bedrijf in een Afrikaans land. Dit kon uiteraard op instemming van de minister rekenen.

Helaas is het niet gelukt om alle ondernemerskansen te identificeren. Als slotstuk van de avond hebben we met elkaar afgesproken dat iedereen die zijn of haar idee bij de minister wil aanbrengen, dit kan doen via thierry@rodeondernemers.nl.

Tijdens de bijeenkomst ging het ook over belastingvlucht door grote(re) ondernemingen. Hierover heeft de Minister de Tweede Kamer recent geïnformeerd met twee brieven:

Tags: ,