06 mei 2014 ~ 1 Comment

Selçuk Öztürk op bezoek bij Goos

Tweede Kamerlid van de PvdA Selçuk Öztürk maakt een tour langs bedrijven door heel Nederland. Op 18 april was hij op bezoek bij Goos van Rode Ondernemers voorzitter Remco Boas. Dit is zijn verslag.

Vrijdag 18 april was ik op bezoek bij café Goos, eigendom van Remco Boas en partner. In het gesprek hebben we het gehad over het plezier van sociaal ondernemen en gediscussieerd over de rol van de overheid, zowel de Rijksoverheid als de rol van gemeente. Wat in mijn gesprekken altijd naar voren komt is dat ondernemers creatieve mensen zijn die niet beperkt willen worden door de grenzen van een baas, zoals Remco het mooi verwoordde.

Remco heeft mij uitgelegd dat Café Goos als hobby is begonnen en uiteindelijk is uitgegroeid tot een succesvol bedrijf, met 26 werknemers. Remco beschrijft bevlogen hoe hij zich inzet voor de buurt. Zo kwam hij onder andere op het idee om een aanschuiftafel op dinsdagavond te organiseren, waar eenzame bejaarden ’s avonds samen konden eten. Dat Remco sociaal ondernemer is merkte ik ook toen hij vertelde over de Stagestraat, waarvan hij mede-initiatiefnemer is. Door deze Stagestraat kunnen jongeren die langdurig werkloos zijn werkervaring opdoen bij winkeliers in de buurt.

Naast de goede verhalen is Remco ook kritisch over de overheid, bijvoorbeeld over de modernisering Ziektewet. Remco pleit voor een gezonde verhouding tussen de verantwoordelijkheid van de werknemer en de werkgever. Ik vind het belangrijk om de discussie hierover te blijven aangaan. De nieuwe wetgeving heeft ervoor gezorgd dat mensen langer aan het werk blijven en re-integratie een verantwoordelijkheid wordt voor zowel werkgever als werknemer. Toch merk ik dat er ook weerstand zit bij MKB-ondernemers. Op dit moment loopt er een onderzoek naar de gevolgen van de modernisering Ziektewet in het MKB. Aan de hand van die resultaten zullen wij als PvdA bekijken waar wij ondernemers beter kunnen ondersteunen.

We hebben ook gepraat over kredietverlening en Qredits. Als PvdA zijn wij er in geslaagd het kredietplafond te verhogen van 50.000 naar 150.000 euro. Uit het gesprek bleek dat de naamsbekendheid van Qredits nog niet groot genoeg is, Remco wist bijvoorbeeld niet van het bestaan van Qredits af. Ook gaf hij aan dat het moeilijk is voor Horeca ondernemingen om krediet te krijgen, zo moest Remco bij het opstarten van zijn onderneming doorlopend krediet gebruiken.

Ik zal de komende weken veel ondernemers bezoeken. Ik kijk ernaar uit om ondernemers te ontmoeten en de discussie aan te gaan over ondernemerschap en de rol van de overheid en de PvdA.