27 mei 2014 ~ 0 Comments

Kamerlid Öztürk: Roep gemeenten ter verantwoording over betaalgedrag

Gemeenten moeten hun rekeningen aan ondernemers op tijd betalen. Dat gebeurt nog steeds veel te weinig, ondanks dat er vorig jaar in de Tweede Kamer een wet is aangenomen die het overheden verplicht binnen de wettelijke termijn te betalen. Ondernemers die hun rekeningen te laat betaald krijgen, kunnen zeker in tijden van crisis snel in de problemen komen. Dat is onacceptabel. PvdA-Tweede Kamerlid Selçuk Öztürk (woordvoerder MKB) doet daarom een oproep aan alle PvdA-raadsleden om de verantwoordelijk wethouders met raadsvragen ter verantwoording te roepen over het te laat betalen van facturen.

Öztürk: “De PvdA maakt zich hard voor sociaal ondernemen. Ondernemers die te laat betaald worden komen onnodig in de knel. Zij merken het pas laat als de economie zich herstelt en  iedere te laat betaalde factuur legt extra druk op hun liquiditeit. Onze raadsleden kunnen daar wat aan doen door hun gemeente ter verantwoording te roepen over het betaalgedrag. Daarmee dwingen wethouders openheid van zaken te geven, verhogen we het bewustzijn en zal men eerder geneigd zijn op tijd te betalen.”

In maart 2013 heeft de Tweede Kamer een wet aangenomen die overheden verplicht om een factuur binnen de wettelijke termijn van dertig dagen te betalen. Doen ze dat niet dan mag een bedrijf tenminste 40 euro extra in rekening brengen. In de praktijk ligt het lastiger. Ondernemers zijn vaak huiverig om hun goede relatie met hun opdrachtgever op het spel te zetten met een boete. Öztürk: “Het is begrijpelijk dat ondernemers bang zijn om een grote opdrachtgever te verliezen en daarom niet al te moeilijk willen doen over een te laat betaalde rekening. Tegelijkertijd komen ze er wel mee in de problemen. Gemeenten zouden daarvan doordrongen moeten zijn.

Öztürk vraagt de PvdA-raadsleden de antwoorden op hun raadsvragen aan hem terug te sturen. Zodra hij ze allemaal heeft ontvangen, zal hij het resultaat aanbieden aan de minister van Economische Zaken en in de Tweede Kamer aan de orde stellen.