31 augustus 2012 ~ 0 Comments

Humor in verkiezingstijd

Als het niet zo gruwelijk was, zou de faux pas van Kees van der Staaij het enige lichtpuntje in een humorloze verkiezingstijd kunnen zijn. Nederlandse politici zijn vrijwel allemaal benauwd om –het is tenslotte crisis– de luchtige kant te benadrukken. Door de deprimerende taal heeft het kabinet Rutte ondernemers en consumenten verder de crisis ingeduwd en in beroerde tijden past geen humor…

Nog zo’n regeltje: “Don’t mention the war”. Vooral niet de populisten en Europa-haters vergelijken met kwade krachten uit het interbellum. Gelukkig trekt Bennie Jolink zich daar met zijn decorstuk voor de nieuwe tour van Normaal niets van aan.
Als je de woede van Geert registreert, weet je weer dat “don’t mention the war” een onvergetelijke bron van humor van Basil Fawlty was.

Nog zo’n leuke associatie: tot voor kort stelde ik mij bij de DS slechts een zoevende godin voor. Inmiddels heeft de manlijke variant volgens de peilingen het verkiezingsdebat gewonnen. Het zou leuk zijn als Diederik, net als zijn vrouwelijke evenknie La DS, in de loop naar de verkiezingen geleidelijk op niveau komt en naar grote hoogte stijgt!

Jan van der Steenhoven