21 februari 2015 ~ 0 Comments

Henk Nijboer: “Stop eenzijdige renteverhogingen”

Henk Nijboer heeft er tijdens een debat in de Tweede Kamer met de ministers Dijsselbloem en Kamp voor gepleit dat eenzijdige renteverhogingen door banken voor hypotheken en ondernemers onmogelijk worden gemaakt.

In de algemene voorwaarden van banken staat dat banken de hoogte van de tarieven altijd mogen wijzigen, tenzij er schriftelijk andere afspraken zijn gemaakt. Hiervan maken banken regelmatig gebruik. Verschillende ondernemers hebben dit bij de PvdA aangekaart. Met verwijzing naar algemene redenen als liquiteits- of kapitaalseisen, of zelfs de winst (!) verhogen banken ineens de rente. Een ondernemer kan niet ondernemen als hij niet weet waar hij aan toe is. De PvdA vindt dit dan ook niet acceptabel.

Het mag niet zo zijn dat wanneer een bank eenmaal een klant binnen heeft, de bank deze klant vervolgens op onverwachte kosten jaagt. Banken dienen weer dienstbaar te zijn aan maatschappij en samenleving.

Daarnaast pleitte Nijboer ervoor dat overheden hun betaaltermijn inkorten naar maximaal 30 dagen. Als je wat koopt, hoor je netjes en tijdig te betalen. Eindeloos uitstel brengt zzp-ers en het MKB nodeloos in de problemen en doet een beslag op schaars werkkapitaal. Overheden moeten hun rekeningen sneller voldoen.

Meer informatie op de website van Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA).